eee

Motivering: Robert Håkansson är ensam tränare för P15/17. Laget består av ca 30 grabbar med blandad bakgrund. Några av spelarna har varit med sedan 5-årsåldern medan halva laget har kommit som flyktingar de senaste åren. Tack vare Roberts engagemang är fotbollen en viktig del i integrationen i samhället. Trots att vinsterna oftast uteblir är glädjen i laget på topp. Han peppar spelarna, tar sig tid att prata med alla individuellt och lyfter varje spelares positiva egenskaper. Han blir aldrig arg utan fortsätter att peppa och förklara hur man som spelare skall göra för att nå bästa resultat. Oavsett talang får alla i laget speltid.

Robert Håkansson är 38 år gammal och bor i Olofström med fru och två barn. Han kom som spelare till Olofströms IF 2005. När barnen växte upp blev han sedan tränare i klubben där han 15-åriga son och 13-åriga dotter nu spelar.

Idag är Robert tränare för både P15 och P17. Totalt är han ensamt ansvarig för ca 30 ungdomar. Nästan hälften av spelarna har kommit som flyktingar till Sverige de senaste åren, många är dessutom ensamkommande barn utan andra anhöriga i Sverige. För dem blir fotbollen extra viktig.

Det innebär förstås stora utmaningar för Robert. Att som ensam tränare få ihop en grupp med spelare från olika bakgrund och kulturer är inte alltid så enkelt.
-Förutom träningar och matcher är det väldigt mycket jobb runt omkring. Man får hjälpa dem med material, fixa fotbollsskor och framförallt transporter. Det finns nästan inga som har körkort runt laget så det är nog det som tar mest tid, säger Robert.

Robert säger att gruppen är väldigt bra men att man kämpar en del med attityder.
-Vi pratar mycket om att man måste visa respekt för motståndarna, berättar Robert.

Det är ju väldigt tufft att vara ensam tränare för 30 barn och där många talar olika språk. Hur gör du på träningarna för att de ska flyta på bra?
- Vi brukar börja med att köra kvadraten i mindre grupper, då kan spelarna samtidigt få prata av sig. Sen kör vi väldigt mycket spelövningar där jag delar in dem i två grupper, så går jag mellan dem och instruerar. Uppslutningen är nästan 100 % -ig.

Men hur instruerar du då?
-Ofta tar jag allt på svenska och sen lite på engelska också. Ofta brukar de som varit med längst i gruppen förklara för de nya spelarna. Men det fungerar bra, alla hänger med.

- De timmar som Robert lägger ner är oräkneliga. Glädjen i laget är på topp, trots att vinsterna oftast uteblir. Han peppar spelarna, tar sig tid att prata med alla individuellt och lyfter individens positiva egenskaper. Han blir aldrig arg utan fortsätter att peppa och förklara hur man som spelare skall göra för att nå bästa resultat. Oavsett talang får alla i laget speltid, säger ordföranden i Olofströms IF Per-Åke Samsioe

Robert Håkansson arrangerar många aktiviteter utanför fotbollen för att stärka sammanhållningen och ge killarna lite inspiration. Man har till exempel varit och titta på allsvenska matcher, kollat handboll, grillat och övernattat, åkt och badat. Något som varit mycket uppskattat och det händer ofta att killarna i laget kommer fram till Robert och vill snacka, när han och familjen är ute på stan tillsammans.

Vad har du för mål med laget och för killarna?
-Jag vill bidra till att göra dem till bra och ödmjuka individer. Jag hoppas vi kan hålla dem borta från dumheter och självklart att de blir bra förberedda för seniorfotboll. Det vore roligt om de om 20 år kan säga ”att den där tränaren var nog inte så dum ändå”.

Resultatmässigt har det varit lite upp och ner för lagen.
- För oss är det viktigaste att vi spelar bra. Förra helgen förlorade vi en match mot ett jättebra lag. Men bara med 3-1 och ingen hängde med huvudet efteråt. Killarna var nöjda ändå. Sånt ger mig energi, säger Robert.

Du lägger ner ett otroligt engagemang och gör det mest ensam. Finns det något som skulle underlätta för dig?
-Ja, det är hjälp med transporter till matcherna. Många av barnen har kommit till Sverige själva och har inga föräldrar som kan hjälpa till. Vi får ingen hjälp av deras ungdomsboenden heller. Vi spelade en match i Ronneby nyligen. Då fick vi samlas två timmar före matchen och åka kommunalt, med flera byten. Det är ju inte optimalt….

Kan du skicka med några visdomsord på vägen?
-Jag tycker att man försöker vara en god förebild, hur du gör som vuxen speglar av sig på barnen. Viktigt är att få en bra gemenskap i gruppen samt lyfta fram spelarens goda egenskaper.
Svenska Spel och CoachenEvents gratulerar Årets Manliga Ledare 2014 - Robert Håkansson