eee

Juryns motivering: Emma är oumbärlig för vår förening. Förutom all tid hon lägger ner i hallen med sina gymnaster (som hon tränat fram till riksmästerskapen nivå 1 i Gävle 2013) så är hon aktiv i styrelsen och i trupptekniska kommittén som domare och tvekar aldrig att arrangera ett läger eller tävling. Emma har en fantastisk organisationsförmåga och sprudlande entusiasm.  Emma säger: Ni ger mig energi! Vi tycker att Emma är energi! Min dotter kom hem från träningen häromkvällen och bara strålade av lycka: ”Mamma, jag klarade ett överslag på pegasus idag, Emma blev så glad att hon lyfte upp mig och bar mig över hela mattan! Vet du mamma, jag är så glad, jag har ett sånt bra liv!” 

Emma Gustafsson började med truppgymnastik när hon var tre år gammal och har hållit på med idrotten sedan dess. De första tjugo åren som aktiv men de senaste åren enbart som ledare.

Hon är idag 25 år och har varit GF Holmsundsgymnasterna trogen hela karriären. När hon var 15 år blev hon ledare för en trupp tjejer och killar som hon fortfarande tränar. Truppen består av 12 tjejer och en kille i åldrarna 12-14 år.

- Jag vill att barnen ska få uppleva det jag själv fått uppleva som gymnast, säger Emma. De ska få känna hur kul det är med truppgymnastik och idrott!

Emma har varit framgångsrik som aktiv gymnast och kom bland annat trea på Riksmästerskapen 2008. Tyvärr fick hon avsluta sin karriär i förtid efter mängder av skador, bland annat fem benbrott och avslitna axlar men nu trivs hon jättebra som ledare och säger att hon får sin energi av barnen.

- Min egen dotter kom hem från träningen härom kvällen och bara strålade av lycka- "Mamma, jag klarade överslag på Pegasus idag, Emma blev så glad att hon lyfte upp mig och bar mig över hela mattan! Vet du, mamma, jag är så glad, jag har ett sån’t BRA LIV!" Hur många ledare lyckas förmedla den känslan till sina ungdomar? Säger Jenni Jonasson som är förälder till ett barn i Emmas trupp.

Hur gör du själv för att ge barnen energi?

-Genom att vara så glad och positiv jag kan. Det bara kommer spontant. Jag försöker få dem att fortsätta kämpa. Även om de ramlat tre gånger så vet jag att de måste göra övningen 20 gånger innan man lyckas. Jag har varit med själv och tävlat så jag vet vad som krävs, vilket barnen också vet. 

När känner du dig som mest nöjd som ledare?

- Jag blir extra stolt när någon av gymnasterna klarar en ny övning, när de övervinner en rädsla och lyckas med något nytt. Jag blir även glad när jag ser hur de höjer sig på tävlingarna.

En del övningar kan vara svåra – och som sagt lite läskiga när man ska göra dem första gången. Emma berättar att hon då brukar bryta ner övningarna i mindre delar, då blir det oftast enklare för gymnasten.

- Det roligaste med truppgymnastik är att man är ett lag, säger Emma. Man tävlar i trampett, tumbling och fristående och alla är bra på olika saker och kan bidra med något till laget.

Holmsundsgymnasterna tävlar mest lokalt och de möter oftast samma lag. Målet är att åka på en nationell tävling varje termin, alltså två gånger om året för att möta andra lag och därmed utvecklas.

Vad är det som är roligast med truppgymnastik?

- Man är verkligen ett lag och kan vara bra på så mycket olika saker då det är tre olika moment, trampett, tumbling och fristående. Alla kan ge någonting!

I en trupp är ni det ju många barn med olika personligheter och förutsättningar. Hur får du alla att sträva mot samma mål?

Man får försöka tänka både individuellt och som lag. Man sätter upp individuella mål som man sedan sätter ihop till ett mål för laget.  Vi har ofta utvärderingar där vi tillsammans diskuterar vad vi vill som lag, berättar Emma. 

Emma återkommer ofta till hur viktigt det är med glädjen och att man inte ska tänka så mycket tävling. 

Men känns det aldrig motigt ibland? Hur reagerar du då?

-Jo det händer att det blir för mycket ibland och att energin tryter men då försöker jag ta hjälp av mina vänner i styrelsen och föreningen och dela upp saker. Jag brukar ofta berätta för gymnasterna hur jag mår och känner, att jag också har sämre dagar och då peppar de upp mig och vi tar nya tag tillsammans. Ibland leker vi bara en hel träning för att bryta av eller så får gymnasterna i uppdrag att planera några träningar själva, vilket är mycket uppskattat hos dem.

Förutom all tid hon lägger i hallen med sina gymnaster dit hon pendlar 1,5 mil enkel väg, är hon aktiv i föreningens styrelse som tävlingsansvarig, i  trupptekniskakommittén som bedömning och regelansvarig, Holmsundsgymnasternas regionsdomare och tvekar aldrig att arrangera ett läger eller en tävling. Hon är duktig på att organisera och uppskattad för sitt sätt att entusiasmera sin omgivning.

Vad har du själv för mål som ledare?

- Sen jag tog truppen för nästan tio år sen har jag haft som mål att lära dem det som jag själv kunde som aktiv och höja dem ytterligare en nivå.

Emma är en inspirationskälla och hon berättar att det finns flera i hennes trupp som nu själva börjat som ledare.

- Det viktigaste är att man är engagerad, att man visar kärlek och passion i det man gör. Att man ser alla barnen och låter alla ha kul!

Vi tackar Emma Gustafsson för intervjun och gratulerar henne till priset som Årets Eldsjäl 2013!