eee

Juryns motivering: Emil är en förebild som domare. Trots sin ringa ålder på 12 år har han fått förtroendet att döma matcher själv i sin egen ålder. Han får mycket beröm för sina insatser som domare och för sin positiva attityd. Många anser att han är den bästa domaren de haft. Emil har dömt själv flera gånger i U12 matcher, efter alla matcher kommer ledare och föräldrar fram och överöser honom med beröm och tycker dessutom att han är fantastisk på att hantera besvärliga föräldrar och ledare. Ett föredöme!

Året Domare är Emil Enhörning, är 12 år och kommer från södra Stockholm. Hans största intresse är förstås ishockeyn där han både dömer och spelar själv i MB Hockey.

Emil är en av landets yngsta hockeydomare och har redan fått massor av uppmärksamhet för sitt fina sätt att leda matcherna. När vi pratar med Emils pappa ger han flera exempel där ledare kommit fram och tackat Emil efter matcherna, ibland har till och med ledare från lag Emil dömt mejlat och tackat och hoppas att de får honom som domare igen. Han hanterar både spelare, ledare och föräldrar på ett väldigt moget sätt.

- Nyligen var det en ledare som kontaktade mig för att verkligen berätta om hur Emil hade varit en stor tillgång både för deras spelare och ibland deras (hennes ord) besvärliga ledare. Tränare och föräldrar hade till och med efter matchen pratat om den fantastiska domaren, säger Christian Enhörning

- Jag började döma för att jag vill lära mig mer om både  ishockeyns regler men även hur en ishockeydomare tänker i vissa situationer. Sedan är det ju aldrig fel att få stå på isen, säger Emil som gärna tillbringar alla veckans dagar i ishallen.

Varför är det så roligt att döma?

- Det roligaste med att döma ishockey är nog att man får se så många unga lovande ishockeyspelare runt om i landet. Sen är det ju väldigt kul att få träffa så mycket nytt folk, allt ifrån ledare till föräldrar. 

Känner du dig aldrig nervös när du ska döma?

- Ibland inför viktiga matcher kan jag känna mig lite nervös några timmar innan nedsläpp, men ungefär en halvtimme innan match måste man släppa nervositeten och fokusera på ens uppgift istället. 

Alla domare ställs inför svåra situationer och Emil tycker det knepigaste är när han dömer unga spelare. Ibland kan en klubba komma svingande, utan avsikt och det gäller då att vara med på det.

- Det viktiga är att lära grabbarna i så tidig ålder som möjligt att allt inte är okej på en ishockeyplan, det bästa sättet att lära in det på är att prata med grabbarna, dem kommer aldrig att förstå om man bara ger dem utvisning och sen är det klart, förklarar Emil.

Ibland kan det bli så spelare och ledare klagar på ett domslut och vill att du ska ändra det. Hur brukar du göra när det inträffar?

- Det jag försöker göra när spelare och ledare vill påverka mig är att intala mig själv att jag kan regelboken bäst, det spelar ingen roll hur dum de tycker jag är, jag dömer efter vad regelboken säger och har de någon annan åsikt så är det inte mitt fel att reglerna är som dem är.

Emil berättar att han försöker titta på så mycket hockeymatcher som möjligt för att lära sig av andra domare och har även fått ett enormt bra stöd ifrån den domaransvarige i föreningen, John Fransson och två andra domare Joakim Flink och Ola Andersson.

- Alla tre har hjälpt mig enormt mycket i jobbiga situationer, säger Emil. 

Har du några förebilder som domare - och varför?

Självklart är det ju våra Svenska proffsdomare Marcus Vinnerborg och Mikael Nord som är ens förebilder, varför jag tycker just de är bra domare är för att båda två har en extrem kyla i det dem gör, de är alltid 110% säkra på alla domslut dem tar och det gillar jag.

Vad har du för framtidsplaner som domare?

-Jag vill döma så länge jag kan och så mycket jag kan, är ju fortfarande aktiv som spelare så det tar ju lite tid. Men det är bara kul.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Emil Enhörning till priset som Årets Domare 2013