eee

Juryns motivering: Bertil åker ofta iväg på tävlingar på andra sidan stan där några få från klubben deltar. Han hejar på, ger tips under matcher och med några få väl valda råd får han de tävlande att känna motivation och kämpaglöd trots underläge. Varje poäng är en fest! Han är en mycket engagerad tränare och en oumbärlig eldsjäl. Han jobbar mycket ideellt och har hittat en bra balans mellan seriositet och lekfullhet i verksamheten. Bertil värnar om sammanhållningen i klubben och tycker att det är viktigt att alla behandlar varandra med respekt och vänlighet, såväl på matcher som i klubben. Han är duktig på att anpassa träningen och målen efter individen. Bertil är huvudtränare för mer än 50 juniorer och en stor skara seniorer, vilka han alla känner vid förnamn.

 Årets Manliga Ledare är Bertil Udd från Sundbybergs Badmintonklubb. Han började spela badminton i Sundbybergs Badmintonklubb när han var i 20-årsåldern. Idag, fyrtio år senare är han den stora i eldsjälen i en aktiv förening dit barnen står på kö för att få börja spela badminton.

I början av 90-talet var läget annorlunda. Badmintonklubben i Sundbyberg utanför Stockholm höll på att dö ut. Barnen ägnade sig åt innebandy och andra sporter. Då beslutade sig Bertil för att bygga upp juniorsektionen. Hans barn spelade och drog med sig kompisar och sen rullade det på. Idag har man 20 seniorer och över 50 barn som spelar i klubben.

Bertil är otroligt uppskattad för sitt engagemang, sitt vänliga sätt och förmåga att motivera och utveckla sina spelare. Han tränar de flesta spelarna och engagerar sig i alla! Han lägger upp till 30-40 timmar i veckan på klubben, helt ideellt.

Vilken är då drivkraften?

- Det roligaste är när man ser hur ungdomarna växer och utvecklas, när de blir glada och njuter av träningen och att få komma tillbaka, säger Bertil som fått mycket uppskattning av sina elever.

Han menar att föreningens styrka är att man ser alla individer och att man har en stark teamkänsla. De som en gång börjat spela i Sundbybergs badmintonklubb slutar sällan.

- Jag har haft tur som alltid har haft bra tränare under min aktiva tid. De senaste åren har vi haft tränare knutna till klubben, som själva varit svenska mästare och det smittar av sig på resten av klubben.

I klubben finns förstås både killar och tjejer och det som är unikt med badminton är att det krävs spelare av båda könen för att bilda ett lag. I varje lagmatch behövs minimum fyra killar och två tjejer.

- Badminton är den snabbaste racketsporten, den är billig att utöva och det finns få kontaktskador. Man säger ofta att det är lätt att slita av hälsenan i badminton, men de har jag aldrig sett hända en tävlingspelare. Det händer nog bara de som är otränade...

Bertil värnar om juniorernas sammanhållning och lägger stor vikt vid hur de uppför sig mot varandra. Han bemöter alla barn och unga lika oavsett framgång. Han har skapat en miljö i klubben där de äldre spelarna värnar om de yngre, idrottsligt och socialt, berättar Kristina Nilsson som är förälder till några av juniorerna i klubben.

Vilka tycker du själv är dina styrkor som ledare?

- Jag är ganska lyhörd, både för barn och föräldrar och kan få dem att jobba i team. Min personliga åsikt är att man ska trivas och kännas sig trygg. Det ska vara ordning och reda på träningarna och alla ska veta vad de ska göra när de är i hallen.

Ett exempel på Bertils ledarstil är när en av de yngsta juniorerna som spelade sin första tävlingssäsong hamnade i ett stort underläge i en match. Spelaren började tappa modet, lusten och koncentrationen. Efter en brakförlust i första set satte sig Bertil på knä framför junioren och berättade att målet för andra set var att ta en poäng mer än i första. Han gav två enkla taktiska råd, inte fler. Och han firade varje poäng som ramlade in i andra set. Direkt efter matchen ville spelaren anmäla sig till nästa tävling.

- Det är så jag motiverar mina spelare. Små mål där man hela tiden förbättrar det man gjort senast, förklarar han.

Det stora problemet just nu är tillgången till hallar i Stockholm. Det gör att klubben inte kan expandera som man vill. Bertils dröm är att man anlägger en badmintonhall på taket av järnvägsstationen i Sundbyberg– när den överdäckas någon gång i framtiden. Vi finns idag i en fin hall, Sundbybergs Rackethall, där vi hoppas på en utbyggnad inom närtid med fler badmintonbaner.

Vilka stunder njuter du som mest av som ledare?

- När jag ser en spelare lyckas med sin utveckling och bli bättre. Se att ungdomarna är engagerade och glada. Vi brukar avsluta juniorernas träning med en stafett, där barnen får gå krabbgång och allt möjligt tokigt. Det är roligt att se hur de själva kämpar och hejar på sitt lag! Att få tack för träningen, få en kram av ett barn är förstås härligt och ett bevis på uppskattning.

Har du några allmänna tips du vill dela med dig av till andra ledare?

- Var dig själv och visa hur mycket du gillar idrotten. Utför träning med kvalitet. Ha respekt för ungarna och lär känna alla individer. Det sociala är viktigt, man måste kunna prata med alla!

Coachen och Svenska Spel gratulerar Bertil Udd till priset som Årets Manliga Ledare 2012!