eee

Juryns motivering: Jenny Hansson har varit drivande i att väcka upp en slumrande verksamhet som nu lockar till sig hundratals barn och ungdomar till stallet. Jenny har ett mod och engagemang som gör att alla känner sig hemma i klubben. Jenny Hansson är Årets Unga Eldsjäl 2011.

Jenny Hansson är ordförande för ungdomssektionen i Bodens Ridklubb. Trots att hon bara är 17 år är hon redan veteran i klubben. Hon började rida när hon var 7 år och har varit ridklubben trogen sedan dess. Till en början tränade och tävlade hon själv men idag är hon ledare och tillbringar nästan varje dag i stallet.

När hon inte ägnar sig åt ridklubben går hon andra året på gymnasiet. Hon bor i Boden med sin familj där även hennes mamma sitter med i ridklubbens huvudstyrelse.

När Jenny började i klubben  var det mycket aktiviteter i ungdomssektionen men efter ett par år gick luften ur verksamheten. Många i klubben flyttade för att börja jobba eller plugga på annat håll. Under ett år var sektionen till och med nedlagd.

För två år sedan blev Jenny tillfrågad om hon ville försöka få liv i verksamheten igen. Hon antog utmaningen och blev ordförande i ungdomssektionen.

- Jag ville få tillbaka den känsla som fanns där när jag själv började, förklarar Jenny. På den tiden var man i stallet ofta, det fanns en bra gemenskap, man jobbade och hade kul tillsammans.

Idag ser man hur väl Jenny lyckats. Ungdomssektionen har en blomstrande verksamhet med 480 medlemmar. Unga killar och tjejer som kommer till stallet för att rida och ha kul ihop. Man arrangerar massor av aktiviteter som gör att intresset för ridklubben bara växer. Jenny och de andra i ungdomssektionen har hittat på miniklubbtävlingar, filmkvällar, grillkvällar, övernattningar, läxläsning i stallet, Hästens Dag, en årlig julshow, brandutbildning, ridning för asylsökande barn och en hel del annat.

Varifrån får du alla idéer?

- Det är inte bara jag. Vi är några stycken som varje år tar fram en önskelista till årsmötet. Sen får styrelsen beta av listan. Ibland kan det vara svårt för vuxna att förstå allt vi föreslår, därför har ungdomssektionen nu även en adjungerad plats i styrelsen och där är Jenny deras representant.

Det är många som vittnar om Jenny Hanssons betydelse för verksamheten.

-Jenny brinner för gemenskap mellan föreningens alla barn och ungdomar. Hon är engagerad, bryr sig om alla sina medmänniskor och hästar i stallet, säger Karin Hansson Noppa i Bodens Ridklubb.

Många unga har kanske många idéer precis som du men genomför dem inte. Vad har du för råd till dem?

-Idén måste vara genomtänkt när man presenterar den, sen måste man stå för sin sak. Det går inte bara att komma med en idè och lägga av om man inte får någon respons, man måste brinna för den.

Något som utmärker Jenny Hansson, förutom hennes påhittighet och drivkraft, är hennes mod och empati för andra. För en tid sen fick hon via Facebook och olika bloggar reda på att det förekom mobbing och trakasserier i föreningen. Det eskalerade och till slut var det föräldrarna till de olika barnen som drev på och piskade upp stämningen. Då kallade Jenny till ett möte där även föreningens ordförande var med. De förklarade att ett sånt beteende inte accepterades i klubben och att de krävde en ändring. Det var förstås en mycket jobbig situation men ungdomarna kunde efteråt be varandra om förlåtelse och är idag vänner.

För oss som inte provat på. Vad är det som är så fantastiskt med ridsport?

- Oavsett hur gammal man är kan man alltid vara med. Det spelar ingen roll vilken nivå man är på, man tävlar mot andra som är lika bra som en själv. Det är en sport som alla kan vara med i och man kan börja när man vill. Jämför med fotboll, det kan du inte börja med när du är 60 år gammal.

Jenny och ungdomssektionen har som vanligt många järn i elden. Just nu planerar man ett samarbete med Friends för att förebygga mobbing. Planen är att samarbetet ska pågå under de tre kommande åren. Andra mål är att starta upp en ridgrupp för enbart killar och köpa in en större körhäst att använda för handikappverksamheten.

- Det är så mycket man vill göra, säger Jenny. Jag skulle önska att vi kunde fixa underlaget, rusta upp utebanorna, ordna med lösdrift till hästarna så de inte behöver komma in så mycket.

Jennys bästa tips? – Gör sånt du själv tycker är roligt och se till att andra har roligt!

Coachen och Svenska Spel gratulerar Jenny Hansson till priset som Årets Unga Eldsjäl 2011!