eee

Juryns motivering: Alexandra Hoffmans passion för konståkning har smittat av sig på ett helt samhälle. Sedan Alexandra kom till Nynäshamn för ett par år sedan har hon byggt upp en verksamhet som engagerar mängder av barn och ungdomar. Med sitt glada humör, sin förmåga få alla barn att känna sig sedda och ett smittande engagemang är hon omtyckt av alla. Alexandra Hoffman är Årets Unga Eldsjäl 2010.

Alexandra Hoffman är 23 år och är uppvuxen i Vallentuna men sedan ett par år bor hon tillsammans med sin sambo och en kanin i Nynäshamn. Hon pluggar just nu till idrottslärare på GIH.

Alexandra har åkt skridskor sedan hon var tre år gammal. Hennes mamma var konståkare så det blev naturligt att hon fick vara mycket i ishallen som liten. När Alexandra blev äldre började hon själv tävla och lade då grunden till den fina åkteknik hon har idag.

I tonåren började hon på dansgymnasium och fick allt mindre tid för det egna tävlandet. Hon hade börjat som tränare redan vid trettonårsåldern och så småningom gick hon helt över till att bli ledare i Vallentuna konståkningsklubb.

Idag har Alexandra Hoffman nästan på egen hand byggt upp en skridskoskola som lockar nästan hundra barn och ungdomar till ishallen i Nynäshamn.  Man har även precis dragit igång en konståkningssektion i klubben.
- Jag flyttade ihop med min sambo i Nynäshamn men var fortfarande tränare i Vallentuna så det blev ganska många och långa resor.  Jag fick då tipset att fråga hockeyskolan här i Nynäs om de skulle behöva hjälp. I början var jag alltså bara engagerad i hockeyskolan men ganska snart märkte man att det fanns en stor efterfrågan på en skridskoskola.

Alexandras skridskoskola blev en succé direkt. Till hallen kom massor av barn som ville lära sig åka. Skridskolan växte och man drog snart även igång en konståkningsskola som också blivit mycket populär.

Vad är det som är så roligt med att vara ledare?
- Det är en häftig känsla när man ser de yngsta killarna och tjejerna lära sig åka och den glädje de känner när allt klaffar, berättar hon. Det roligaste med att träna de lite äldre är att se hur de kämpar för sin egen skull och hur de utvecklas och blir bättre hela tiden.

Även om Alexandra har gjort otroligt mycket för klubben så betonar hon att hon fått god hjälp av flera personer runt om kring. Bland annat har hon gott stöd av sin lillebror Adam Hoffman som brukar rycka in när hon själv inte kan.

Varför tror du att så många kommer till er verksamhet?
- Jag upplever att det inte finns så många idrotter här i Nynäshamn och det är långt till andra klubbar. När det kommer något nytt väcker det förstås ett intresse. Vi har en härlig gemenskap som gör att de som börjar ofta stannar i klubben. För oss är det viktigaste att ha kul, även om det är blodigt allvar för åkarna när det är tävling eller uppvisning får man inte ta det för seriöst.

Hon fortsätter
- Vi varvar det negativa och det positiva och brukar kalla det för ”hamburgaren”.  Vi ger barnen peppande och uppmuntrande kommentarer när de gör fel.

Alexandra berättar att de vill att alla aktiva ska känna delaktighet i träningen. Man förklarar varför man nöter vissa moment och vad det är bra för. Har åkaren den förståelsen blir det lättare att motivera sig.
- Alexandra har alltid tid för barnen och hon är väldigt mån om att de ska må bra. Hon visar empati och medmänsklighet. Om någon åkare inte skulle må bra är hon heller inte rädd att ta den diskussionen med en förälder och för det mesta hittar hon en bra lösning på eventuella problem som uppstår, säger hennes kollega i Nynäshamns IF Tomas Thulin.

Tomas fortsätter. Hon har en förmåga att ta sig tid med varje barn under ett träningspass. Att få varje barn att känna sig speciell.

Även om Alexandra tillbringar nästan all sin fritid i ishallen tröttnar hon aldrig.
- Man får energin av alla härliga kommentarer! Barn är ärliga så man får direkt bekräftelse på de man gör. Även om det ibland kan kännas tungt att gå ner till hallen så vänder det så fort man kommer in genom dörren, säger Alexandra.

Varför tror du att just du blivit så omtyckt av alla?
- Jag tror att det är på grund av att jag är öppen, ärlig och visar ett stort engagemang i det jag tar mig för.

Om du fick önska dig fritt. Vad skulle du vilja ha då i form av resurser, tid m.m. för att kunna utveckla verksamheten?
- Mer istid! En dröm är en till ishall i Nynäshamn så att vi slipper ”slåss” om istiderna. Ett klubbrum med speglar så att vi kan ha markträning, dans och där åkarna kan förvara skridskor  och träningskläder, värma mat, göra läxor, umgås etc. innan/efter träningarna), hoppsele, ja listan kan bli lång men förhoppningsvis har vi nått en bra bit på vägen dit om några år.  

Vad gör då Alexandra Hoffman om tio år, om hon själv får välja? Troligen jobbar hon som idrottslärare och drömmer om att dra igång ett konståkningsgymnasium så att de som åker nu får möjlighet att fortsätta med konståkningen.

Har du något tips till andra unga ledare för att de ska lyckas?
- Våga be om hjälp. Var öppen och ärlig ta hjälp av föräldrar för de är en tillgång! Var glad det kommer man långt på.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Alexandra Hoffman till priset som Årets Unga Eldsjäl 2010!