eee

Juryns motivering: Genom ett positivt, omtänksamt och ärligt sätt att vara har Mikael Olovsson gjort Brunflo FK Fotboll till en plats där alla spelare trivs. Med friska idéer och förmåga att skapa positiva relationer med sin omgivning är Mikael en mycket uppskattad ledare, inte bara i Brunflo utan även av andra föreningar i den jämtländska fotbollen. Mikael Olovsson är Årets Manliga Ledare 2008.

 Mikael Olovsson är sambo med Anette och har två fotbollspelande döttrar på 10 och 13 år. Han är uppväxt i en idrottsfamilj där pappan var drivande i föreningen Pilgrimstads IF i Jämtland. Det var även här han började sin idrottskarriär, först som skidåkare, men senare även som ledare. 

De senaste åren har han varit engagerad inom flickfotbollen i jämtländska Brunflo FK Fotboll. 

- Jag hamnade som ledare i fotbollen lite av en slump då jag blev ihop med Anette och hon spelade i ett lag som hette Hackås IF. De behövde en ledare till damlaget och jag hoppade på det. Jag var tränare i Hackås i tre år innan jag blev rekryterad till Brunflo FK 1996. Jag tränade då ett utvecklingslag på damsidan ett år för att sedan ta ett sabbatsår.

Året efter blev han tillfrågad att hoppa in i styrelsen som ansvarig för damfotbollen

- Jag satt sedan i huvudstyrelsen i åtta år och var med under den tiden att göra organisationsförändringar i föreningen, berättar han. 

- Vi började med att avskaffa herr, dam och ungdomssektionerna och bildade en Fotbollssektion för alla. Vi skapade även en verksamhetsplan för fotbollen som är vårat styrdokument för verksamheten.

Varför var det viktigt att göra dessa förändringar, vilka blev de positiva effekterna av detta?

- Effekterna av att slå ihop sektionerna är att vi kommer närmare varandra i föreningen. Vi har fem gemensamma internutbildningar där ungdom, dam och herrtränare sitter tillsammans och får då till en vi-känsla i föreningen. Det är vanligt i många klubbar att det finns "klubbar i klubbarna". Det finns inte hos oss numera. Här känner alla varandra och det är viktigt tycker vi.

Efter ett par år i styrelsen är Mikael numera enbart tränare för en av döttrarnas lag i Brunflo FK. De har ha tränat i sju år nu. Mikael beskriver sig själv som en social person som gillar när det rör på sig.

-Jag är en engagerad ledare som ser varje individ efter var och ens förutsättningar.

- Rent spel, ärlighet och omtanke gör att Mikael Olovsson är uppskattad i alla läger i jämtländsk fotboll, säger Torgny Röhdin som är ordförande i fotbollsektionen i Brunflo FK. Flickorna trivs, utvecklas och föräldrarna är väldigt positiva och uppskattande över att ha sina barn i den gruppen, fortsätter han.

Mikael har betytt mycket för fotbollens utveckling i Östersund. Han har under årens lopp haft många uppdrag och genomfört flera projekt. Hans beskrivs som en mycket positiv person med stor social kompetens och han har knutit många kontakter med andra föreningar och ledare.

- Han får mycket gjort med sitt raka ärliga sätt, berömmer Torgny.

- Jag har en filosofi om att alla inte tänker  på samma sätt därför blir jag alldrig upprörd av att andra tänker på ett annat sätt än dig själv, förklarar Mikael Olovsson. Behandlar du andra som du själv vill bli behandlad är det lätt att ha bra kommunikation med andra ledare och spelare samt även lättare att skapa bra relationer.

Finns det något enskilt ögonblick som gjort dig extra lycklig som tränare de senaste åren?

- Det är så många. Men ska man välja något så kan det ha varit när jag tränade utvecklingslaget för damerna i Brunflo och vi låg under med 4-2 och det var 20 min kvar Jag gör då en jätterockad i laget och vi vänder och avgör till 5-4 på frispark när det återstod mindre än 1 minut. Det var ett härligt ögonblick som ledare. Det är ett av många minnen, säger Mikael och fortsätter. Jag tycker även att varje träning med laget jag tränar är en höjdpunkt och jag blev också naturligtvis både glad och även hedrad när jag fick det här priset.

Du är engagerad på många plan inom idrotten- finns det något som du är lite extra stolt över att ha åstadkommit?

- Att vi i en liten förening måste få så många som möjligt hålla på så länge som möjligt för att det ska finnas ett lag i varje årskull. Det är något jag är väldigt stolt över att ha varit delaktig i att ha åstakommit. Just det att vi ger killar och tjejer som vill träna mycket fotboll möjlighet till att göra det.

Mikael säger att han viktigaste uppgift som ledare är att få ungdomarna att ha en meningsfull vardag. 

- Jag tycker att idrotten ger så otroligt mycket för våra ungdomar. Om jag kan få tjejerna i det lag jag tränar att hålla på med fotboll flera gånger i veckan, där man i ett lag får lära sig att ta hänsyn vara en bra kompis och samarbeta så tror jag att man får bra värderingar för livet i stort. Det är detta jag menar med att få ungdomarna att ha en meningsfull vardag.

Vad är det roligaste med att vara engagerad i Brunflo FK?

- Att vi kan ge alla möjlighet att spela fotboll i Brunflo FK efter var och ens föruttsättning.

det är även otroligt roligt att jobba med så många engagerade ledare som alla vill samma sak – att utveckla fotbollspelare här i vår härliga förening.

Mikael berättar också att Brunflo FK ska utveckla fotbollspelare som spelar en modern och attraktiv fotboll, efter var och ens förutsättningar. 

- Det ska vi göra genom att få alla som vill träna mycket, få möjlighet att göra det. Att de ska få pröva nya träningsformer. Vi i Brunflo FK tränar mycket Coerver Coaching där man tränar upp tekniken under låg press och hög press. Av det får vi förhoppningsvis fotbollspelare som spelar en teknisk fotboll (attraktiv) på ett nytt sätt (modern) efter var och ens förutsättningar.

Har du några allmänna tips till andra ledare du vill dela med dig av? 

- Var dig själv och ha roligt med ungdomarna. Var inte rädd att ta influenser av andra ledare, man lär sig mest av se och lyssna av andra.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Mikael Olovsson - Årets Manliga Ledare 2008!