eee

Juryns motivering: Lennart Johansson har stor del i att IFK Kalmar idag är en framgångsrik damfotbollsförening. En mycket omtänksam och social person vars engagemang både i idrottsliga och drogförebyggande aktiviteter gör föreningen till en mycket fin miljö för ungdomar att vistas i. Han har dessutom stor del i att föreningens ekonomi blomstrar. Lennart Johansson är årets eldsjäl 2008.

 Lennart Johansson är 62 år och kommer från Göteborg och har alltid brunnit för fotboll. Han har en fin spelarkarriär bakom sig och har bland annat spelat för allsvenska Örgryte, Ope och Kalmar FF. 1969 blev han uttagen i en 40-mannatrupp till VM i Mexiko 1970 men föll bort på grund av en skada.

1975 flyttade Lennart Johansson till Kalmar och 1988 fick han dottern Sanna. Att hon skulle börja idrotta var självklart, men trots att Lennart försökte få in henne på både tennis och golf, så ville flickan helst spela fotboll.

- Jag hade aldrig gillat damfotboll, erkänner Lennart som idag är en drivande eldsjäl i en förening som lagt ner sin herrsektion och enbart satsar på tjejerna…

IFK Kalmars ordförande Lars-Erik Johansson berättar att Lennart Johansson som arbetat åt föreningen i snart 10 år, varit den som sett till att idrottsföreningen vänt ett negativt ekonomiskt resultat till ett positivt.

- År 2000 fanns endast ett flicklag i IFK Kalmar, berättar Lars-Erik. I klubben fanns då också ett herr och ett damlag. Idag har vi med Lennarts idoga arbete, nio tjejlag och tre seniorlag

Klubben har nu pengar i kassan och en ny plan och nytt klubbhus invigdes under 2008. Lennart har sett till att klubben fått bidrag från kommunen samt från ett stort antal sponsorer så att det nya har kunnat byggas. Han ligger också bakom att IFK Kalmar varje vecka säljer drygt 200 Bingolotter och att man under 2008 sålt hela 3000 Trisslotter.

Lennart är IFK Kalmar - vi är en cool förening tack vare honom, säger Lars-Erik. Det han ändå mest av allt brinner för är att vara på klubben och prata med alla tjejer i alla åldrar. Han känner alla - och de känner honom. Man vänder sig också till Lennart för att få råd och för att få prata om både det ena och det andra. Han är väldigt social och bra att ha och göra med.

- I Kalmar finns ett negativt ordspråk på Kalmarspråk som säger: ”Det går inte”. För mig är det tvärtom. Allt är möjligt, samt att jag är lyhörd. Hur andra uppfattar mig får de själva svara på.

Föreningens målsättning är att bli ett stabilt division ett lag, inte högre. Vi har ju redan Kalmar FF på den högsta nivån, säger Lennart på frågan om vad föreningen har för målsättning.

Du beskrivs som väldigt handlingskraftig och kreativ. Varifrån får du kraften och energin till ditt engagemang?

- Jag har alltid haft många idéer och drivit dem seriöst. Är det något man tror på får man också kraft och energi att genomföra det. Det är inte alltid roligt och ibland känns det som man vill lämna allt. Men då tänker jag på de unga tjejerna som måste få en möjlighet.

Vad är du mest stolt över att ha lyckats genomföra under dina år i IFK Kalmar?

- Att ekonomin är i balans och att förutsättningarna för tjejer att spela fotboll blivit bättre.  Men inget är så bra att det inte kan bli bättre.

Du är väldigt engagerad i kampen mot droger. Varför tycker du att det är så viktigt?

- Att ungdomar i unga tonåren hamnar snett är tragiskt och har sina orsaker. Jag har statistik, härifrån Kalmar som visar att 60/70 % av dessa ungdomar aldrig eller bara sporadiskt varit med i föreningslivet och kostar samhället ca. 1.5 miljoner om året. Därför är vår idrottsskola (7/8 åringar) samt de avtal vi skriver med våra tjejer (13 – 16 år) viktiga. Det gäller att skjuta på debuten och det kan man göra genom, att tidigt få ungdomarna till föreningslivet. Politikerna har säkert fattat det, men de prioriterar inte denna fråga. Därför gäller det att arbeta förebyggande.

Detta intygas också av Lars-Erik Johansson.

- Lennart har hållit föräldramöten, varit ute i övrigt föreningsliv och pratat om vår kamp mot droger. Han har sett till att tjejerna påminns om sina kontrakt med jämna mellanrum genom att ordna aktiviteter runt omkring dem, spela bowling, gå ut och äta pizza, eller laga mat. Han brinner verkligen för detta och driver frågan om drogfrihet runt ungdomar i alla möjliga sammanhang,

Du har sett till att ni samarbetar med Senegal. Spännande hur kommer detta sig?

- I januari 2008 fick jag ett samtal från en vän i Göteborg, som tipsade mig om en senegalsk  landslagstjej vid namn Mamy Ndiaye. Vi bjöd in henne till Kalmar och direkt kändes att detta var en tjej som skulle passa bra in i vår förening. Hon är inte bara en bra fotbollsspelare utan är utåtriktad, charmig med glimten i ögat. Hon har, förutom att hon tränat och spelat i vårt A-lag, varit med och tränat med våra ungdomslag och där blivit stor idol.

Det stora problemet är att IFK Kalmar inte får skriva kontrakt med henne för att föreningen ligger i division två, fortsätter Lennart. Det är bara lag i allsvenskan och division som får göra det.

-  Därför har det blivit visum där vistelsen i Sverige är tidsbegränsad. Hon bor hemma i vår familj och trivs väldigt bra. Hon framstår som ett bra exempel för svenska tonårstjejer och ger samtidigt en positiv bild av Afrika. Vi arbetar med olika möjligheter för att få ha henne en längre tid.

Lennart säger också att man gärna förmedlar kontakter till andra svenska klubbar som är intresserade av att värva eller låna spelare från Senegal.

Har du några allmänna tips till andra ledare?

- Om det finns något inom en förening, som man utveckla, så är det bara att köra på. Men försök att skapa en grupp, så att man inte får dra hela lasset själv.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Lennart Johansson till utmärkelsen Årets Eldsjäl 2008.