eee

Juryns motivering: Oskar Bladh från BK Derby har alla egenskaper en framtida stordomare behöver. Ett stort intresse för domarrollen, en vilja att lära sig mer och en stor pondus som gör att han trots sin ringa ålder leder matcherna med fast han. Oskar Bladh är Årets Unga Domare.

Oskar Bladh är 15 år, bor i Linköping och går i åttonde klass. Förutom att döma fotboll gör han även en hel del andra saker på fritiden. Han jobbar mycket med ljud- och ljusutrustning och spelar även en hel del som DJ på olika arrangemang Men det är alltså för sina insatser som domare som han nu får priset. Oskar har dömt fotboll i ungefär tre år.

Hur kommer det sig att du blev domare?

- Min förening BK Derby går varje år ut till deras olika lag och erbjuder en kort utbildning med klubbens domaransvariga Bengt-Olov Andersson. Jag nappade på det direkt eftersom jag tyckte det verkade spännande. Redan första matchen tyckte jag det funkade bra och det fortsatte. Det blev bättre och bättre och nu är jag här.

Vad är det roligaste med att vara domare?

- Det roligaste med att döma tycker jag är att få ta beslut mot andra personer som klagar, till exempel att man dömer en frispark som ingen tycker är rätt och det blir ett himla liv. Sedan kan man bevisa i regelboken att den var helt korrekt.

Men hur gör du när du råkar göra döma fel då?

-Jag står fast vid mitt beslut under matchen men jag kan givetvis erkänna mina fel efteråt och be om ursäkt.

Det svåraste med att döma är alla små tröjdragningar och armbågar som sker så långt bort från där han befinner sig på planen, menar Oskar - Det ska oftast vara frispark i många av de situationerna men det är omöjligt att se när man dömer utan linjemän.

Vad känner du att du vill utveckla hos dig själv för att bli en ännu bättre domare? Och hur ska du göra det?

- Jag vill utveckla min ”muntliga-förmåga” och försöka få en närmare kontakt med spelarna under matcherna.

- Oskar är en suverän kille med mycket stort intresse för domarrollen. Han kan alla regler utantill och har ofta regelboken som "godnatt-litteratur", i positiv mening. Han dömer spelare som är ett år äldre än han egentligen "får" och har en pondus som man normalt inte hittar bland så unga killar. Han får mycket ofta beröm av ledare och föräldrar från både motståndarlag och hemmalag efter matcherna, säger Ulf Åsmyr i BK Derby.

Ulf berättar att Oskar, trots sin ringa ålder, blåste av spelet under en match och talade om för bortalagets föräldrar vilka regler som gäller under en fotbollsmatch. "Jag dömer, så kan ni sköta hejandet. Är det inte OK så får ni gå härifrån."

Du är så ung, känner du dig inte ”rädd” att säga till de vuxna på det sättet?

- Absolut inte, de vet oftast att jag har rätt men säger bara så för att man ska döma åt sitt eget lag, därför ger de sig oftast direkt.

Har du någon förebild som domare. Vem och i så fall varför?

- Jag gillar domarna Roberto Rossetti och Peter Fröjdfeldt. Jag tycker Robert gör ett föredömligt arbete i Italien med alla tuffa matcher där. I Italien är det ju mycket filmingar. Peter Fröjdfeldt har visat att en domare från Sverige kan döma på högsta nivån ute i Europa och göra det riktigt bra. Jag har faktiskt alltid tyckt han gjort godkända insatser i sina matcher

Med dessa förebilder är ett självklart mål för Oskar att en dag själv få döma i Champions League.

- Jag kommer att arbeta mig uppåt i "systemen" sakta men säkert och till sist så slutar man förhoppningsvis så högt upp.

Du får 5.000:- av Svenska Spel. Vad ska du göra för prispengarna?

-Just nu så är det ingenting bestämt, men kan tänka mig att jag köper en del nya domarprylar, men hela prissumman kommer inte gå till detta.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Oskar Bladh till priset som Årets Unga Domare 2008.