eee

Juryns motivering: Med ett positivt och entusiasmerande sätt har skridskotränaren Nina Nässén lärt tusentals ishockeyspelare runt om i landet att bli bättre på att åka skridsko. Hon är lika uppskattad av de minsta knattelagen som av elitlagen och förmedlar en sann glädje i att hjälpa att andra att bli bättre. Nina Nässén är årets kvinnliga ledare 2005.

Nina Nässén är skridskotränare och arbetar med ishockeyföreningar över hela landet. Hon är hos föreningen en eller ett par dagar och hjälper dem att finslipa sin skridskoteknik. Nina är oerhört populär och uppskattad för sitt positiva och pedagogiska sätt att lära ut.

Nina är uppväxt i Västerås och det var även där karriären började. Hon fick snabbt nytta av sin talang för skridskoåkning och var med i landslaget i både konståkning och hastighetsåkning.

En dag fick hon frågan från ett av VIK hockeys juniorlag om hon kunde hjälpa till ”att lära killarna åka skridskor lite bättre”. Nina som då var 16 år visste ingenting om ishockey vid den tiden

- Men jag tackade ja. Fastän jag inte visste vad jag skulle göra. De förlitade sig på mig och gav mig fria händer. Jag fick direkt ett förtroende från hockeyledarna och det betydde mycket, berättar hon.

Ryktet om Ninas Nässéns träningsmetoder spreds sig och så småningom fick hon hjälpa hela VIK hockey med skridskoträningen. Från de minsta knattarna upp till elitserielaget.

– Tekniken lägger man i unga år, sen gäller det att finslipa den hela tiden, berättar Nina, som idag träffar ca 2.500 hockeyspelare varje år i sin verksamhet. Hon berättar att hon är väldigt tacksam mot alla inom idrotten som hjälpt henne och är glad att få kunna dela med sig av sina kunskaper till andra.

Hon har valt att inte ha någon fast bostad utan är ständig på resande fot. Ett liv som hon trivs med. Dessutom är det praktiskt eftersom hon alltid är på resande fot, mellan olika föreningar.

De som träffat Nina Nässén vittnar om hennes positiva och engagerade sätt. ”Nina är bra på att visa”, ”Hon är positiv och glad” är vanliga kommentarer hon får höra.

- Det syns nog att jag älskar det jag gör, förklarar Nina. Jag är ärlig och rättfram, blundar inte för något utan säger det jag tycker.

Ända sedan Nina började som tränare har hon känt att detta är vad hon vill göra. Ändå satt hon där med universitetets kataloger framför sig en dag.

- Jag trodde att jag måste skaffa mig en utbildning men visste inte vad jag skulle välja. Då sa någon att jag skulle välja naturvetenskap, för då skulle jag kunna lära mig förstå skridskoåkning ännu bättre, skrattar hon.

Och just så blev det. Nina läste matematik och fysik på Lunds universitet och fick kunskaper hon har nytta av som skridskotränare idag. 

- Jag är ganska analytisk, säger hon.

Kan du berätta lite om hur du arbetar?

- Alla ishockeyspelare kan åka skridskor. Men jag lär dem att åka ännu bättre. Ett pass tar runt en timme och då kör vi för fullt. Vi tränar till exempel överstegsåkning, balansträning och vändningar. Vi börjar övningarna utan puck, sen höjer vi svårighetsgraden successivt. Jag vill att man ska känna att man hänger med och att det inte blir för svårt på en gång, säger Nina.

Hur gör du för att motivera dem du tränar?

- Jag är riktigt duktig på att åka och när jag visar vad jag kan så känner de att ”så där vill jag också kunna åka”. De tycker det ser häftigt ut. Jag har något de vill ha!

Vi frågar Nina vad som gör henne gladast som tränare.

- Min uppgift är att få spelare att utföra saker, jag gör det inte för min egen skull. Bästa känslan är därför när jag känner att spelarna engagerat sig och givit allt, de passen är fantastiska!

Nina jobbar över hela landet och tar uppdrag året om. Hon är mycket uppskattad och har även fått förfrågningar från USA och Kanada att komma över som skridskotränare.

- Det vore en fantastisk erfarenhet att komma dit. Inte minst för att kunna berätta här hemma om hur man jobbar på där borta, säger hon. Troligen kommer jag också att åka över Atlanten senare under våren, säger hon.

Förutom att träna skridskoåkning är Nina Nässén en efterfrågad föreläsare i bland annat entreprenörskap. Hon är en inspirerande tjej som vill att fler ska prova sina vingar och våga testa saker.

- När vi är barn är vi kreativa, men sen hindras vi på grund av olika omständigheter. Istället borde man uppmuntra kreativitet.

Hon känner sig lycklig med att jobba med det hon tycker är roligast här i livet.

- Fler borde – och kan göra det. Är man intresserad av hockey och inte kan försörja sig som spelare, kan man bli ledare, eller advokat för hockeyspelare. Det finns massor av möjligheter, säger hon.

Nina medverkar just nu även som skridskotränare i hockeysåpan HCZ.

- HCZ spelade mot FCZ (fotbollslaget) och det var det vackraste jag sett. Och ändå har jag sett väldigt många hockeymatcher. Deras glädje var så äkta, det lyste så i ögonen på dem när de gjorde mål. Sen höll det på att bli slagsmål, då sa någon ”sluta vi är faktiskt förebilder” – och det är precis så det är, säger Nina.

Avslutningsvis, har du några tips du vill dela med dig av till andra ledare?

- Kommunicera och lär av varandra. En judotränare kan lära av en balettränare, en baskettränare av en fotbollstränare och så vidare. Jag har lärt mig massor av andra ledare, både inom idrotten och näringslivet, avslutar Nina.

Vi tackar Nina Nässén för intervjun och gratulerar henne till priset som Årets kvinnliga ledare!