eee

Årets eldsjäl 2005 är Owe Svensson i Åby/Tjureda IF där han varit ordförande i 40 år. Föreningen har bandy och fotboll som huvudidrotter, men det finns även tennis, gymnastik- och bouleverksamhet.

 När Owe Svensson började i Åby/Tjureda fanns det enbart en klubbstuga. Idag har man maskiner och anläggningar för 20 miljoner, bland annat en konstfrusen bandybana, och allting sköts helt ideelt. Föreningen kan till stor del tacka Owe för detta.

Det tar en liten stund för Owe att räkna upp vad han har för uppgifter i föreningen…

- Åby/Tjureda har ca 1100 medlemmar och jag har varit med sedan mitten av 50-talet. Jag sköter all administration, bokar domare, skriver i klubbtidningen, sköter bokningar av tider med mera. Ekonomin är kanske den viktigaste frågan och där är jag med i ett antal projekt. (flera som han själv initierat). Jag är slussvakt, målar hus, delar ut reklam, inventerar på Åhléns. De senaste åren har jag även jobbat en hel del med Handslaget, säger Owe och tillägger att han varit bingoutropare under 30 år, 43 kvällar om året…

Owe Svensson har varit aktiv ledare sedan 15-årsåldern då han hjälpte bandylaget med konditionstester. Dessutom har han varit aktiv i bandy, fotboll och friidrott. Han har varit med i Smålands bandyförbunds styrelse sedan 1978 och dess ordf. i 19 år. Han har suttit med i Svenska Bandyförbundets styrelse, där han även var ordförande under en tid. Han är sedan 1991 med i styrelsen för Smålandsidrotten och vidare ordf. i Smålands Idrottshistoriska sällskapet.

Men det är ungdomsverksamheten som ligger Owe närmast om hjärtat. Tidigare år har han även varit lagledare för bandyn i Åby/Tjureda och har haft hand om olika ungdomslag. Han har varit tränare för damfotbollslaget under 12 år. När träningen var slut fick Owe efter nästan varje träning lägga över en timme på att köra hem de flickor som bodde lite avlägset ute i skogarna och inte hade föräldrar som kunde hämta dem. En självklarhet för Owe för att flickorna skulle få möjlighet att spela fotboll.

Owe berättar han även lägger ner ett stort arbete på att knyta duktiga ungdomsledare till föreningen.

- Jag tycker det är viktigt att man stimulerar människor att bli aktiva som ledare. Och då inte med pengar. Man kan hitta på roliga saker att göra, till exempel åka på bandyfinalen eller fotbollslandskamper. Men även så enkla saker som en träningsoverall är viktigt. Jag vill att man ska känna en samhörighet i föreningen, då trivs man, menar Owe.

Varje år lägger Owe över 2000 helt ideella timmar på föreningen. Förutom all administration finns Owe på bandybanan varje dag och hjälper till med att skotta snö, flytta sargar, städa omklädningsrum mm. När isen ska spolas upp är det oftast nattpassen som gäller.

- Det är en viss känsla att stå mitt i natten och spola en bandybana. Det är stilla och tyst och man ser hur isen växer till sig, förklarar han. Sommartid är det ofta han som klipper gräset på fotbollsplanen

Vad är det då som driver dig att lägga ned så mycket tid. Vilken är din belöning?

- Det är att se glädjen i ögonen på de som idrottar. Samhörigheten, vi har så roligt ihop. Sen är det givetvis kul att se att ungdomssatsningen ger resultat på seniorsidan.

Men tröttnar du aldrig?

- Jo, det händer väl någon gång. Men det här är mitt liv. Jag har lagt ned så mycket i detta och det vill man inte mista, säger Owe som menar att man måste vara beredd att jobba – inte bara snacka.

- Det är viktigt att någon går i bräschen. För mig är ingenting omöjligt och det är egalt för mig om jag sitter på en bankett eller tvättar smutsiga kläder efter matcherna, tillägger han.

När Owe var ung fick man göra allt själv som aktiv. Idag är det alltid någon som skottat banan eller klippt gräset när man kommer till träningen. Det flesta ungdomar ser det som självklart att få skjuts till träningen – när Owe var ung cyklade man dit.

- Det är väl så det är, säger Owe utan att tycka det är speciellt konstig. Samhället förändras.

Han ser positivt på idrottens utveckling.

- Det är bra fart i ungdomsbandyn idag och i ungdomsidrotten i stort tycker jag.

När vi avslutat intervjun ska Owe ge sig iväg till bandybanan igen. Det är säsongsavslutning för alla ungdomslagen samma kväll och som vanligt är det Owe som håller i tåtarna. Årets Eldsjäl ger sig av dit han trivs bäst. I gemenskapen bland unga och gamla vid Idrottsplatsen.

Vi tackar Owe Svensson och gratulerar honom till Det Svenska Idrottsledarpriset 2005!