eee

- Det roligaste med att vara engagerad i en förening är gemenskapen. Att kunna engagera sig i något man sysslat med sedan man var liten pojk. Man får chansen att ge tillbaka lite av det som idrotten givit en själv som aktiv, säger årets eldsjäl Lasse Classon i Jitex DFF. 

 

Vinnare av Det Svenska Idrottsledarpriset 2004, i kategorin Årets Eldsjäl, är Lasse Classon i Jitex DFF. Lasse har lång erfarenhet som ledare och började sin karriär i IFK Mölndal. Sedan 2000 är han verksam i Göteborgsklubben Jitex DFF.

Sedan Lasse Classon kom till föreningen har den levt upp ordentligt. Förutom att vara ordförande, jaga sponsorer, engagera sig i Handslaget, hinner han även med att vara ensam ledare för alla flicklagen F95, F96, F97 och Fotbollsskolan F98. Under det senaste året har föreningen under Lasses ledning fördubblat sin ungdomssektion.

Fotbollsskolan kör han tidiga lördagmorgnar då han börjar med att bjuda alla medföljande föräldrar på morgonfika! Varje sommar är han Gothiacup-ansvarig på Åbyvallen, vilket bland annat innebär att han under en veckas tid tältar på arenan för att bevara kiosken från stölder för att sedan direkt efteråt bege sig till finalspelet på Ullevi där han är matchvärd och hejaklacksledare under två dagar. Vid seniorlagens matcher är han evenemangsansvarig, speaker, kioskbiträde, prisutdelare och mycket annat. En sann eldsjäl med andra ord…

Coachen vill börja med att gratulera till priset. Har du fått några reaktioner?

- Tack. Det har blivit en del uppmärksamhet. Mölndalsposten har haft en helsida om det här. Även GT och GP har uppmärksammat priset. Sen har jag fått mycket gratulationer från nära och kära.

Lasse berättar att han började sin tränarkarriär 1976 i IFK Mölndal. Det första laget han tränade var pojkar födda 1964. När Lasse gifte sig och fick barn blev det naturligt att han blev tränare för sina döttrars lag. Den äldsta föddes 1984. Flera av tjejerna från det laget spelar fortfarande och utgör nu stommen i Jitex A-lag, som återfinns i division ett.

Du har varit drivande i att bygga upp Jitexs ungdomsverksamhet. Hur har du gått till väga? 

- Vi försöker komma i kontakt med barnen genom skolorna. Vi besöker dem i första klass och berättar om föreningen. Laget skänker en fotboll som de sen kan hålla på med under rasterna. Tjejerna får en lapp som de kan ge föräldrarna. Där står det var och när vi tränar. I början kommer det kanske 4-5 stycken till träningen, men det sprider sig snabbt och de som tycker det är kul tar med sig sina kompisar nästa gång.

Har du någon filosofi, eller motto som du försöker leva efter?

- Det går ut på att vi ska trivas och ha det roligt ihop! Vi erbjuder ett gott kamratskap. Väldigt sällan slutar någon av tjejerna, vilket ibland gör även mig förvånad. Det är viktigt få med allihop, eftersom det inte alltid är de som är bäst vid ung ålder som blir bäst som seniorer. I de yngre åldrarna upp till femton års ålder ska alla spela lika mycket.

Varje år står Lasse nere i centrum bredvid den person som säljer bingolotter åt föreningen och är utklädd till tomte och spelar dragspel. Han är känd för sitt goda humör, sin ohejdade optimism och sprider glädje kring sig överallt. Lasse känner alla och kommer lätt i kontakt med folk.

Ronny Thörnqvist har arbetat ihop med Lasse Classon under många år och har under denna tid aldrig sett Lasse på dåligt humör. 

- Ingen förstår hur Lasse hinner med, var han finner engagemanget, tiden och orken! Lasse är engagerad inom alla klubbens områden - tränare, ordförande, ordnar cuper, engagerad i ekonomin, jagar sponsorer, engagerad i handslaget. Detta plus att han byggt upp hela ungdomssektionen själv, berättar Ronny

Det blir allt svårare att hitta eldsjälar, folk som är villiga att spendera mycket tid i föreningarna. Eldsjälarna är ofta en förutsättning för verksamheten. Finns det inte en risk att en förening kan bli FÖR beroende av vissa personers engagemang. Vad händer till exempel om du slutar?

- Vi är 3-4 stycken i Jitex DFF som jobbar väldigt mycket, men vi smittar av oss och får andra att känna likadant. Man måste delegera ansvaret annars blir det till slut alldeles för mycket. Jag tycker det är viktigt att ungdomar har något att göra. Vi förespråkar till exempel fredagsträningar för 14-15-16-åringar, så de inte är ute och springer på stan.

För att inte ledarna ska behöva göra allt är det ju viktigt att få med föräldrarna. Hur gör ni för att få föräldrarna mer engagerad i föreningen?

- När barnen är små är mamma och pappa ofta med under träningar och matcher. De äldre spelarnas föräldrar engagerar sig under Gothia Cup, där Jitex är en av arrangörerna. De är med och står i kiosker och annat. Vi ansvarar för fyra 11-manna och ett antal 7-mannaplaner och området besöks av 4-5.000 personer varje dag. Alla föräldrar brukar ställa upp, om de inte är på semester.

Du lägger ned väldigt mycket tid och engagemang i Jitex. Vad är det som driver dig?

- Jag har mina kompisar i föreningen och jag tycker det är roligt. Det är många av tjejerna som varit med sen 7-8 års ålder och det är skoj att se hur de utvecklas. Ett par av tjejerna är i USA just nu. De har fått stipendier för att de är så duktiga att spela fotboll. I vår kommer de tillbaka och förstärker vårt A-lag.

Ibland måste väl även du tröttna lite. Hur motiverar du dig själv att fortsätta?

- Jo, man har ju familj och annat att ta hand om. Så det är ett måste att den man lever med är intresserad.

Vad är det roligaste med att vara engagerad i en förening?

- Gemenskapen. Att kunna engagera sig i något man sysslat med sedan man var liten pojk. Man får chansen att ge tillbaka lite av det som idrotten givit en själv som aktiv.

Lasse Classon var en framgångrik bordtennisspelare i IFK Mölndal under 60-talet. Laget blev svenska mästare. Konkurrensen var tuff. Storspelarna Kjell Johansson och Hasse Alsér fanns båda i klubben.

Vilken är den viktigaste frågan för idrotten just nu?

- Att få ihop det ekonomisk för föreningarna. Många har det svårt att gå runt. Därför behövs det eldsjälar. Ideelt arbetande människor som ställer upp. Det är inte gratis att vara eldsjäl, men det är det värt.

Har du några tips till andra ledare i föreningarna?

- Var positiv! Det är väldigt viktigt i alla lägen. Och inte se det negativa. Idag hade vi en turnering för flickor födda-97. En av tjejerna hade missat tiden för inmarschen och kom en halvtimme försent. Hon och föräldrarna blev förstås jätteledsna. Men jag sa att "det händer alla någon gång, det går inte att göra åt". Tänk på att alla gör så gott de kan när de är med i föreningslivet!

Vi önskar Lasse Classon och honom och Jitex DFF ett stort lycka till i framtiden!