eee

Motivering: Julia Christensson är en tjej på 20 år men har varit ledare i Vingåkers IF sedan hon var 16 år. Hon är alltid avslappnad och lätt att ha att göra med vilket gör att hon alltid får folk att skratta och är väldigt omtyckt alla. Hon hjälper till där det behövs, behöver ett lag hjälp en träning så ställer hon alltid upp. Hon är även med som ledare i fotbollsskolan, i marknadsgruppen hon är även med i ungdomssektionen och anordnar klubbens Futsalcup och Landslaget fotbollsskola. Hon sköter även klubbens sociala medier.

- Jag har hållit på med fotboll hela livet, säger Årets Kvinnliga Ledare Julia Christensson. Jag började när jag var 5 år men fick sluta på grund av en skada när jag var 16. Då blev jag ledare istället. Man kan ju inte sluta med fotboll!

Glädjen till fotbollen smittar av sig när Julia är på planen. Enligt sin omgivning är hon är ett energiknippe som alltid ser det positiva i det som sker. 
-Jag vill att mina spelare ska längta till träningen, att de ska komma och ha roligt, träffa kompisar och lära sig fotboll, säger Julia som idag tränar ett pojklag i Vingåkers IF.

När hon tog över laget för knappt tre år sedan fanns det bara 4-5 spelare. Idag består gruppen av 15-20 killar som trivs och har kul tillsammans. De tränar två gånger i veckan och spelar i en P-05 serie.

Hur gör du för att få in den där extra glädjen i fotbollen?
-Jag försöker hitta på saker som inte har med fotboll att göra. till exempel att vi spelar FIFA-turneringar och sådana saker. Under träningarna blandar vi lätta och svåra övningar. Man måste komma ihåg att spelarna bara är 11 år så vi kör lite lekar och sånt ibland för att lätta upp stämningen. Är det bra stämning på fotbollsplanen tar man med sig det hem så fotbollen är viktig på flera sät

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
-Rättvis och hård. Rättvis, för att alla som tränar får vara med på matchen. Alla ska spela lika länge på matchen. Får sin tid och ta för sig. Jag accepterar inga fula ord eller svordomar, jag tycker inte sådana ord hör hemma på en fotbollsplan, och inte utanför planen heller för den delen. 

- Står man bredvid och ser Julia, förstår man verkligen att hon älskar att träna andra. Hon förstår sig på spelarna, hon kan läsa av situationer och hantera det hon ser. Hon skojar och skrattar med killarna och hon frågar alltid hur det är med dem innan hon börjar en träning. Vid konflikter är hon snabb att försöka hantera dem, reda ut och se till att grabbarna släpper det. Hon är dessutom väldigt trogen både föreningen och laget, då hon ställer upp och hjälper till mycket med klubbens övriga aktiviteter, säger Elin Strand, vän och tidigare tränare i laget.

Vilka sidor hos dig själv tycker du att du utvecklat mest sen du började?
-Jag tar för mig mer nu. Både under träningar och i kontakt med föräldrarna. Som ung tjej är det lätt att man blir överkörd men jag är säkrare på mig själv nu och i min ledarroll. 

Hur yttrar sig det?
- Jag pratar högre och visar övningarna tydligare. Jag går runt på träningen och visar spelarna små tips och vill att varje spelare ska känna att jag bryr sig om just deras utveckling.

Var hittar du din egen inspiration och kraft? 
- Jag hittar inspiration överallt, ifrån ledare på Premier League-nivå till våra egna ledare här Vingåkers IF och det kan vara vilka övningar dom instruerar eller hur dom hanterar olika situationer. 

Julia fortsätter. Jag är ju bara en vanlig tjej så att bara umgås med pojkvännen, vänner och familj ger mig mycket kraft att fortsätta med det jag gör. Sen blir det väldigt mycket fotbollssnack ändå då när jag hänger med familjen då nästan alla i min familj spelar fotboll, haha! 

Vad har du för tips till andra unga tjejer som funderar på att bli ledare? 
-Kör bara, och ta ingen skit. Bara för att du är tjej så betyder inte det att du kan mindre om idrott. Och glöm inte bort att ge mycket beröm, och att allt inte behöver vara så allvarligt ibland. Ha kul. 

Vad har du för mål inför framtiden? 
- Jag vill jobba med idrott, det tycker jag är jättekul och ska försöka utbilda mig så jag kan vara ledare på en högre nivå ledare. Om tio år skulle det vara häftigt att träna ett seniorlag i någon av de högre divisionerna, spelar ingen roll om det är tjejer eller killar.

CoachenEvents och Svenska Spel gratulerar Julia Christensson till priset som Årets Kvinnliga Ledare 2015!