eee

Motivering: Kevin Eriksson visar trots sin unga ålder en fantastisk mognad och brinnande engagemang för sitt innebandylag i Stöpens IBK. Han är lika mån om att spelarna ska må bra utanför planen som att de ska utvecklas och ha roligt på innebandyplanen. För Kevin är det viktigt att alla ska få vara med och spela och har skapat en unik gruppkänsla i laget.

Kevin Eriksson från Skövde är Årets Manliga Ledare 2015. Han är 20 år och har ägnat hela sitt unga liv åt idrotten. Kevin föddes i Göteborg och började spela innebandy som 6-åring. Efter ett par år flyttade familjen till Skövde där han fortsatte att spela i Stöpen IBK. Han spelade 12 år i klubben men när han gick gymnasiet kände han att tiden inte räckte till så han valde att avsluta karriären som spelare.

Kevins lillebror Kasper spelade i P02-laget och Kevin brukade ofta följa med och heja på laget under matcher samt hjälpa till lite under träningarna. För tre år sedan fick Kevin och brödernas mamma Maria frågan om de ville ta över laget och idag drivs det som ett “familjeföretag”. 

- Det viktigaste är att låta alla spela, säger Kevin. Spelarna i laget är bara 14 år gamla och mitt mål är att alla ska vilja spela innebandy så länge som möjligt. Man kanske inte vinner alla matcher om man inte toppar, men det gör inget. Vi försöker istället göra laget så jämnt som möjligt. 

Ändå går det bra. Laget som han tränar har vunnit serien de senaste två åren.

Kevins fokus ligger alltså på att utveckla spelarna snarare än att nå snabba resultat.
- Det är roligt när man drar igång en ny övning. I början är det svårt för killarna men de provar och efter ett tag sitter det. Ju mer de utvecklas ju gladare blir jag. En förlust kan bara lika värdefullt som en vinst, bara man lär sig och har kul. Det viktigaste är att spelarna har roligt och det bästa jag vet är att se hur det glittrar i ögonen på en spelare som gjort något bra.

Kevin Eriksson är framför allt mycket uppskattad för sitt engagemang och omtanke om spelarna. Han är ett stöd både på och utanför planen
-Jag är bara några år äldre än spelarna och har aldrig sett mig som en tränare. Mer som en storebror för killarna så jag umgås med dem även på fritiden.

 - Han är som en 'pappa' för våra killar, trots att han bara är 20 år gammal och grabbarna i laget är 14 år. Det finns 18 grabbar i truppen från fyra olika skolområden med en radie på ca 2-3 mil och denna grupp är som en flock bröder med en otrolig lagkänsla. Skulle mot förmodan inte en förälder kunna köra till träning så kommer han och hämtar, med kommentaren: “Klart att alla killar ska träna oavsett om inte föräldrar kan köra”, säger Frida Palm som är förälder till en av spelarna i laget.

Även om innebandyn är det roligaste som finns för en 14-åring är Kevin noga med att skolan alltid ska gå före. Om någon spelare har det svårt i skolan är Kevin med och peppar även där. Han lockar gärna med morötter. Om spelarna klarar provet så kanske Kevin fixar så hela gänget åker och tittar på någon match i innebandyligan, bowlar eller spelar Paintball.

Du är ju väldigt ung. Hur har du gjort för att få respekt från spelarna som trots allt inte är så väldigt mycket yngre än dig?
-Jag uppfattas nog som en stor förebild och det är därför de respekterar mig därför. Varje gång jag kommer på träningen eller matchen så lyssnar de på vad jag säger. Jag försöker också få spelarna delaktiga genom att de får vara med och planera träningarna. Vill de träna på något speciellt låter jag dem få göra det. 

Samtidigt är Kevin tydlig med att när det är träning ska det vara fokus och då finns det inte plats för något “lallande”

Du är väldigt tydligt mot föräldrarna att de inte ska lägga sig i under matcher?
-Föräldrarna kan heja på grabbarna men de ska inte tala om hur de ska spela. Då blir killarna förvirrade. Om det händer talar jag om föräldrarna att det är jag som styr. Det är alltså en ganska tydlig gräns. Tränaren, alltså jag, visar hur man spelar. Föräldrarna är där och hejar.

Varför har du fastnat för innebandyn?
-För att det går så fort. Spelet vänder fram och tillbaka. Jag har provat många olika idrotter men innebandyn ligger mig närmast om hjärtat. 

Din bästa råd till andra ledare?
-Låt alla få prova fler gånger än de behöver. En del kanske behöver två försök på en övning, andra 22, men åt dem stället prova 42 gånger. När de känner sig säkra går man vidare. Man ska alltså inte hoppa inte vidare för snabbt till nästa grej. Och - Låt alla vara med och spela så länge det går. 

CoachenEvents och Svenska Spel gratulerar Kevin Eriksson till priset som Årets Manliga Ledare 2015!